Logika, logičke zablude i kritičko mišljenje

Ako ste u potrazi za ubrzanim kursom iz osnova logike da biste svojim učenicima ili deci objasnili šta je logika, a šta logička zabluda i gde se sve kriju zamke pri formiranju stavova i mišljenja, te šta nas sve može zbuniti i zavesti pri izvođenju zaključaka i donošenju odluka – evo jednog interesantnog, jednostavnog za razumevanje, teksta koji sadrži osnove kritičkog razmišljanja. Australijska agencije “Bridge 8” kreirala je kratak kurs sačinjen od 6 poglavlja  koji nudi osnovni pregled kritičkog mišljenja. Tekst je dizajniran za decu završnih razreda osnovne škole i decu srednje škole, ali je zgodan i za svakog ko želi malo da izoštri svoju logiku  (nastavite sa čitanjem)

 

5 thoughts on “Logika, logičke zablude i kritičko mišljenje

  1. Hvala za ovaj članak. Posebno za razjašnjenje paralogizama i izmanipulisanu raspravu koji se, na žalost, mnogo koriste i, na još veću žalost, prolaze kod ljudi koji nisu dovoljno upoznati sa određenom problematikom.

    • Hvala vama što ste posetili moj blog! Članak nije bio baš jednostavan za prevođenje, ali dopao se mnogima, baš kao i meni, tako da je bilo vredno truda.
      Pozdrav!

    • Ma želela sam da pronađem više karikatura ili, eventualno, neki aforizam koji bi na duhovit način prikazivali pojedine primere iz članka, ali, osim pingvina, ništa korisno nisam uspela da pronađem.

  2. Pingback: Неуропластичари « Био-блог

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s