Međunarodno takmičenje u slaganju Rubikove kocke

Danas je u Beogradu u Matematičkoj gimnaziji održano Međunarodno takmičenje u slaganju Rubikove kocke.

Takmičenje je organizovano  u sklopu manifestacije M3 (Maj mesec matematike) koju u saradnji sa brojnim partnerima organizuju Centar za promociju nauke i Matematički institut Srpske akademije nauka i umetnosti.

Učesnici su došli  iz Austrije, Švajcarske, Bugarske, Holandije, Mađarske, Rumunije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.

Rubikova ili “magična” kocka je mehanička igračka koju je 1974. godine izumeo mađarski pronalazač i profesor arhitekture Erne Rubik i sastavljena je od 26 manjih plastičnih kockica koje se vrte oko središnjeg jezgra. Svaka od šest stranica koje čine kocku u rešenom obliku je različite boje. Postoji 8! načina da se rasporede kocke na uglovima (8x7x6x5x4x3x2x1 – matematičari ovakvo množenje nazivaju faktorijelom i iznosi 40.320). Broj različitih položaja je tačno 43.252.003.274.489.856.000. Uprkos tome, uvežbani igrači, uglavnom uz pomoć algoritma za rešavanje, mogu izuzetno brzo da dođu do rešenja. Postoji više različitih metoda za njeno slaganje, a prema rečima M. Dejvidsona, matematičara Državnog fakulteta “Kentli”, da bi se rešio rebus Rubikove kocke potrebno je najviše 20 poteza.
Nekada se smatralo da je za slaganje boja po devet kockica na svih šest strana kocke dovoljno 18 okretanja, ali su pronađene situacije kada to nije moguće. Provera je vršena na skoro 100.000 početnih pozicija i došlo se do zaključka da je “magična brojka”, ipak, 20. Toliko je, naime, potrebno da se iz svih mogućih kombinacija pronađe pravi put ka rešenju, s tim da je u nekim pozicijama dovoljno i 15.

Svetski rekord u brzini slaganja Rubikove kocke drži sedamnaestogodišnji Feliks Zemdegs koji je na Otvorenom zimskom prvenstvu u Melburnu 2011. godine kocku složio za 5,66 sekundi.
Smatra se jednom od najprodavanijih igračaka u svetu, jer je do 2005. godine prodata u više od 300 miliona primeraka.

Ukoliko neko želi da pronikne u tajne veštine slaganja Rubikove kocke savete može da pronađe ovde !

a ukoliko želite samo da se divite majstoru njenog slaganja, pogledajte snimak svetskog rekorda:  WOW!!!

4 thoughts on “Međunarodno takmičenje u slaganju Rubikove kocke

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s