Brain training

Da li je moguće povećati IQ ?

Želja da se poboljša inteligencija nije nova. Bilo je mnogo pokušaja  u prošlosti, čak i velikih razmera, koji su bili neuspešni.

Ipak neki psiholozi veruju da su pronašli način za povećanje inteligencije i da to zahteva samo nekoliko sati dnevno vežbe(nastavite sa čitanjem)

6 thoughts on “Brain training

 1. Istraživanja o inteligenciji napreduju iz godine u godinu tako da najnovija pokazuju da koeficijent može da poraste ili se spusti za čak 21 poen što znači da treba poslušati Richard Haier🙂

 2. Ja mislim da sve sto nije stetno, a moze biti korisno, nema razloga ne probati. Imam jedan predlog ovakvog treninga i nameravam da ga objavim, ali ga jos nisam proucila i, iskreno, ne znam kada cu naci vremena da se tim pozabavim.
  Ali cela prica moze da pokrene bezbroj tema za diskusiju. Kazem, nisam proucila ovaj trening koji sam pronasla, pa ne znam sta to on tacno unapredjuje i da li bi to meni, recimo, pomoglo u mojoj profesiji i kolika bi korist od toga bila.
  Podeljena su misljenja i oko testova inteligencije i toga koliko se, kroz ono sto oni mere, moze tumaciti necija sposobnost. Za uspeh je sasvim sigurno potrebno mnogo vise od visokog skora na testu inteligencije.Pisala sam o tome u nekoliko svojih clanaka.
  Ali, ko je radoznao ili smatra da bi imao korist od ovakve vezbe, ne vidim razlog zasto ne bi pokusao.

 3. Tatjana, u pravu ste, treninzi ne mogu da štete. Postoji još jedan, sasvim jeftin, a veoma učinkovit način da se poboljša upravo fluidna inteligencija – učenje stranog jezika. Pojam inteligencije je i sporan jer zavisi od mnogo faktora, od kojih neke otkrivamo slučajno. Tako, na primer, ljudi iz bilingvalnih područja po pravilu imaju veću fluidnu inteligenciju. Ne postoji neko strogo i potpuno objašnjenje ove pojave, osim da učenje jezika do nivoa tečnog govora tera onoga ko uči da menja i način mišljenja. Ne dozvoljavaju svi jezici isti način mišljenja. U tom smislu, za inteligenciju bi bilo korisnije učiti jezike koji imaju drugačiju sintaksičku strukturu od maternjeg. Pošto mi kod nas subjekat, predikat i objekat mogu da šetaju u rečenici, za nas je sasvim u redu da učimo i neki od “velikih” jezika, na primer, engleski – pošto je njegova rečenična struktura znatno stroža, ne dopušta izostavljanje subjekta itd. Japansi bi bio još veći zalogaj🙂
  Inače, učenje stranog jezika za sada je jedina potpuno neškodljiva metoda prevencije Alchajmerove bolesti i odlaganja nastupanja staračke demencije koja, kad je ozbiljna, može da liči na Alchajmerovu.

 4. Hvala Vam na ovim informacijama, Ustvari, kada sam pročitala komentar setila sam se da sam o tome čitala, ali dok sam pisala članak nije mi uopšte palo na pamet. Lepo ste dopunili tekst.
  Hvala!!!🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s