Da li nas internet čini pametnijim ili površnijim?

Da li će stalan pristup internetu načiniti današnje mlade generacije briljantnim multitaskerima ili površnim samotnjacima vezanim za ekran? … (nastavite sa čitanjem)

 

10 thoughts on “Da li nas internet čini pametnijim ili površnijim?

 1. Odličan tekst, Tatjana. Pitanje je da li školu treba prilagođavati činjenici da učenici i studenti više nemaju naviku da budu fokusirani 45 ili 60 minuta ili ih terati da tu naviku steknu. Izgleda da bi promena forme nastave bila bolje rešenje. Naime, nova radna mesta podrazumevaće multitasking drugačije vrste od onog koji podrazumevaju današnja i “klinci” su, zahvaljujući odrastanju uz nove medije, bolje pripremljeni za njih. Istraživanja pokazuju da lakše od odraslih mogu da slušaju muziku i čitaju tekst ili na monitoru, podeljenom na dva, prate istovremeno dva različita sadržaja. Ta sposobnost, a ne fokus, biće im potrebnija u radnom okruženju.
  Inače, jedno istraživanje među zaposlenim u američkoj vojsci pokazalo je da ljudi čiji posao podrazumeva sedenje za kompjuterom i po 15 puta tokom sata proveravaju svoj inbox. Kontrolna grupa zaposlenih se odrekla provere mejla tokom nedelju dana, a obema grupama ispitanika su merili nivo stresa, aparatom prikačenim na nadlakticu. Zaposleni koji grozničavo čekiraju inbox trpe znatno veći stres od ovih koji su lišeni toga.
  Jako malo znamo o tome kako na nas utiču tehnologije i u kom pravcu nas “guraju”.

 2. Osećam tu frustraciju i ja kad nam je internet u prekidu, pa čak i na poslu, kada očekujem neku poštu, u svakoj pauzi jurim do zbornice i proveravam, grozno.(“navukla” sam se)
  Inače, moj stariji sin (13 godina) je pravi “kompjuterski manijak” sa svim odlikama koje taj izraz podrazumeva. Mi smo često zabrinuti zbog toga, a znam da mnogi roditelji dele našu zabrinutost. Nadam se da je naša briga neosnovana i da ti današnji “klinci”, ne samo da neće imati problema, nego da će postati pametniji i u svakom pogledu bolji od nas.

 3. He, he! U petak mi je kolega bio na času. Moji đaci su se dogovorili da budu najzlatniji mogući tih 45 minuta. Tačno sam videla grč na njihovim licima koliko se trude iz petnih žila da ne pričaju, čekiraju poruke, muljaju po telefonima dok sam pričala.🙂 Bili su baš slatki…
  Ali, naravno, nisu izdržali duže od 20ak minuta😉
  Neverovatno je koliko ih pažnja kratko drži. Kada nisu pod stresom da baš žele da budu mirni i divni, pažnja im traje 3 do 7 minuta! A tek koliko im je teško da počnu da razmišljaju… ali to je druga tema🙂

  p.s. U stvari sam htela da kažem da mi se baš svideo članak!😀

 4. Hvala Jelena!
  Ja ustvari i ne znam koliki je to problem u razredu, jer radim individualnu nastavu.
  Ali moj muž (on predaje fiziku) i kolege koje drže grupnu nastavu žale mi se svakodnevno. Kad su sami na času telefon im ni ne padne na pamet, vrlo su smireni i koncentrisani. Mislim da je to jako zanimljivo, mogli bi malo stručnjaci proučiti u čemu je tajna.

 5. Deca nam se menjaju. A, menjamo se i mi. Visoke tehnologije su tu. Rodile se, valja ih ljuljati. Možemo samo da “panjkamo”. Pa panjkali su i nama. Zbog dugačke kose (mene je nastavnica vraćala da ponovim šišanje), zbog pantalona sa preširokim nogavicama i td. I evo smo mi pedesetogodišnjaci živi i (ne)zdravi, pa šta nam fali.🙂

 6. Znam, uvek je bilo tako da starije generacije kritikuju mlađe, nedolazeće i da se brinu za njihovu budućnost zbog nekih drugačijih navika i načina života. Isto tako mnoga otkrića nisu baš s oduševljenjem dočekana (telefon, televizija….), kalkulisalo se s nekim strašnim predviđanjima. A, eto, život teče i Zemlja se okreće, i ne videh da se nešto strašno desilo kao posledica tehnološkog napretka, do sada. Nadam se da će tako biti i ovog puta.
  Hvala na komentaru i pozdrav!

  • T. mislim da smo se uglavnom razumeli, pa neću duljiti dalje. U ostalom, veoma sam lenj kada treba tipkati🙂 , al. možda se nekada vidimo na kakvom blogerskom skupu pa ćemo iskoristiti priliku da proćaskamo. Svako dobro.

 7. Pingback: Да учење буде јаче « Био-блог

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s