Ken Robinson: O obrazovnom sistemu

“…Ima jedna stvar koja vas zapanji kada putujete po svetu. Svaki obrazovni sistem na Zemlji ima istu hijerarhiju školskih predmeta. Svaki. Gde god da odete. Pomislili biste da je drugačije, ali nije. Na vrhu su matematika i jezici, zatim društvene nauke i na dnu su umetnosti. Svuda na Zemlji … (nastavite sa čitanjem)

5 thoughts on “Ken Robinson: O obrazovnom sistemu

  1. Nisam vise dete, ali u mnogo ceme sam se prepoznala. Koliko je sad kasno (ili ne) da se bavim onim sto sam volela (i za sta sam imala smisla), ali nije bilo profitabilno pa mi nije bilo ni dostupno…ne znam… Ostaje jos nesto vremena da se vidi, a tekst je odlican i vrlo koristan :OK:.

  2. Pre 2 dana sam se vratila s puta, a tvoj komentar nađoh među odbačenim, nepoželjnim. Znam da imaš problem s tim.
    Imam i ja dosta stvari kojima sam želela da se bavim, ali me roditelji nisu podržali iz nekih, njima poznatih, razloga. Pokušavam nešto od toga da nadoknadim sad, nešto verovatno neću moći, jer mi nedostaje neophodno školovanje i znanje, nažalost.
    Ne treba odustati, u svakom slučaju, ako još uvek postoji jaka želja.

  3. Fantastična tema. Svakodnevno se susrećam sa sličnim situacijama i problemima dece. Neverovatna je činjenica da se toliko eksperata bavi razvojem deteta, a da uopšte ne ulazi u suštinu samog bića, ličnosti deteta i njegovih potreba. Nije svako stvoren za sve, ali ako im se ukine sve u čemu po svojoj prirodi mogu da se istaknu na izuzetan način, nazvala bih to “amputacijom” . Ko ima pravo da sakati ikoga?!
    U praksi je evidentno, bar na osnovu mojih iskustava da se i matematika može savladavati kroz umetničke predmete u čemu deca uživaju, razvijaju logičko mišljenje i jačaju svoje kreativnosti i stvaralaštvo. Sve se međusobno prožima. Ni umetnost ne bi živela bez matematike. Nemoguće je odvojiti nešto što je nerazdvojivo. Tužan je pokušaj onih koji umanjuju vrednosti bilo kog nastavnog predmeta, a to čine oni koji poseduju ograničene sposobnosti, a ne svestranu širinu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s