Obrasci igre

Ovde su nabrojani neki od elementarnih obrazaca ljudske igre i kratak opis svakog.

Prva igrastock-vector-mom-hugs-and-kiss-her-baby-71905321

Kada beba uspostavi kontakt očima sa svojom majkom, oboje doživljavaju spontani talas radost. Beba reaguje blistavim osmehom – majka joj uzvraća osmehom i ritmičkim govorom (razgovara s bebom). Ova komunikacija predstavlja, ustvari,“stanje igre”. Tačnije ovo je prva igra koju čovek uspostavlja u životu i čini temelj igre, što je dokazano i kroz EEG i druge tehnologije snimanja mozga. Ovaj prvi vid igre naziva se i usklađena igra, jer su reakcije desnog cerebralnog korteksta, koji organizuje emocionalnu kontrolu, usklađene kod odojčeta i kod majke.

Igra tela i pokret

Bez razumevanja telesnog pokreta, nema ni istinskog razumevanja sebe ni igre. Učenje o upravljanju vlastitim kretanjem pruža znanje o svetu – na primer, skačući gore dole, učimo o gravitaciji i sl. Inovacije, fleksibilnost, prilagodljivost, otpornost, elastičnost…, imaju svoje korene u pokretu. U ovom obrascu igra je pokretač zadovoljstva udružena sa istraživačkim pokretima tela. Sve ovo oblikuje mozak i predstavlja pripremu za neočekivano i neobično.

Igra predmetima

Radoznalost za predmete i igra njima je sveprisutni, urođeni obrazac igre, koji stvara posebno stanje i razigranost. Od samog početka, igračke imaju veliki uticaj na razvoj mozga i lične karakteristike. Veština manipulisanja objaktima obogaćuje mozak razvijajući neuronska kola. Ruke, igrajući se svim vrstama predmeta, pomažu razvoj mozga izvan striktno motoričkih veština. Postoji korelacija između efikasnog rešavanja problema odraslih i ranog podsticanja u manipulaciji objektima.

Društvene igre

Od rane igre između roditelja i bebe (kroz prve znakove koji najavljuju i održavaju društvene igre, kao što su izrazi lica, razne vrste govora tela….i sl.), preko ludiranja i rvanja dece i kompleksnih šala među odraslim, zatim proslava rođendana i praznika, masovnih kupovina za Božić, odlazaka na koncerte, fudbalske utakmice, grupne izlete i ekskurzije…. –  socijalna igra je ključni aspekt ponašanja.

Nagon da se igramo sa drugima, pored toga što nas zabavlja, često je vođen željom da budemo prihvaćeni i da pripadamo. Deca počinju ovaj proces bez mnogo svesti o osećanjima ili položaju partnera u igri. Igra je u ovom slučaju razvojno sredstvo za izgrađivanje prijateljstava, empatije za osećanja drugih, razvijanje lojalnosti i privrženosti, a sa njima i začeci funkcionalne zajednice. Kod životinja afilijativne igre bivaju rasplamsane oslobađanjem određenih hormona i neurotransmitera, ali zahteva iskustvo igre da bi se pripadnost desila. Tu je u povoju nauka koja se bavi promatranjem i proučavanjem uspostavljanja ovih odnosa i veza putem modernih tehnologijija. Očekuje se da bi novi nalazi mogli doneti korist na polju prevencije nasilja i druge aspekte socijalnog blagostanja.

 

indijanacMaštovita igra pretvaranja

Jedan od najvažnijih oblika maštovitih igara je igra uloga. Sposobnost malog deteta da stvori osećaj u svom umu i da se kroz igru pretvara da je neko drugi, je igra koja se neguje tokom celog života i ključ je inovacija i kreativnosti. Studije, u kojima su pojedinci bili lišeni ovog obrasca igre, dokazale su njenu ogromnu važnost za razumevanje drugih i razvoj empatije, poverenja,  kao i razvijanje veština preživljavanja.

Narativna igra – igra pričanja priča

Pripovedanje je način na koji većina dece voli da uči.Pričanjem priča se stavljaju pod lupu i kroz igru identifikuju i čine razumljivim neka životna zbivanja i istine. Upućivanje u smisao sveta i života, svest da je njegov deo i da ima posebno mesto u njemu je centralni aspekt ranog razvoja. I kako rastemo, konstantne priče koje oživljavamo, pomažu nam da razumemo sebe i druge – od roditeljskih priča kako su oni bili mali, do raznih fantastičnih priča. Sve je ovo deo zabavnog sticanja iskustva koje traje ceo život i nikad se ne završava. Ovo nam omogućava da proširimo svoj unutrašnji tok svesti i obogati naše lične priče zadovoljstvom i zabavom. Igre pripovedanja imaju sposobnost da stvaraju osećaj bezvremenosti, zadovoljstva i stanja posrednog učešća što je razlog zašto pričanje priča ima status igre.

Transformativno-kreativna igra

Možemo pristupiti maštovitoj igri da prevaziđemo realnost i stvorimo nove ideje ili preoblikujemo već postojeće. Naš nagon za igrom nas u ova carstva vodi spontano. Bilo da se radi o Teslinoj maštovitoj igri elektricitetom ili dizajneru koji zamišlja svoju novu kolekciju proizvoda – svaki od njih koristi svoju razigranost da otkriva i stvara. Uz pomoć naprednih tehnologija snimanja mozga, danas se ova prirodna tendencija, tako važna za adaptaciju u svetu koji se menja, može bolje razumeti i negovati.

AUTOR TEKSTA: Petrov Tatjana

© Sav sadržaj ovog bloga, Nadarena deca (www.krozmojuprizmu.wordpress.com), 8 Mart 2013. – svi tekstovi, uključujući i prevode i slike obeležene imenom bloga su moje (Tatjana Petrov) vlasništvo. Zabranjeno je reprodukovanje, distribucija i objavljivanje u bilo kom obliku bez moje pismene dozvole. U suprotnom smatraću da su prekršena moja autorska prava. Dozvoljeno je navođenja linka koji upućuje na ovaj blog ili korištenje dugmeta “deljenje” (Facebook, Twitter…), koje se nalazi ispod svakog teksta.
 
Advertisements

One thought on “Obrasci igre

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s