Nauči da praviš origami…

Pored toga što je izvor zabave i uživanja, te pruža brojne mogućnosti kreativnog dizajniranja, origami ima i mnogo drugih prednosti. Poslednjih godina nalazi primenu u raznim područjima kao što su – obrazovnanje, razvojni i terapijski programi.

Kada vežbate origami, aktivirate ceo mozak, obe njegove hemisfere. Taktilne, motorne i vizuelne zone mozga su aktivne, poboljšava se koordinacija oko-ruka i fina motorika. Memorija, neverbalno mišljenje, pažnja, strpljenje, 3D razumevanje, mašta i kreativnost rade naporno. Javlja se prijatno raspoloženje i emocije zadovoljstva – ponos na svoj rad, što utiče na samopouzdanje i pozitivnu sliku o sebi, a razvija se i smisao za estetiku. Takođe, prema najnovijim istraživanjima, kada se angažuju obe ruke, pokreću se motorni impulsi koji aktiviraju deo mozga zadužen za jezik i govor.
U školama su počeli da shvataju da je to izuzetan obrazovni materijal s mnogo mogućnosti. Pojedini nastavnici matematike koriste origami da bi obogatili lekcije iz geometrije, učenje razlomaka i veštinu rešavanja matematičkih problema. Nastavnici tehničkog obrazovanja koriste ga u izradi maketa i modela. U medicini origami se koristi u fizikalnoj terapiji u okviru terapija rehabilitacije mišića, a psiholozi ga koriste u raznim mentalnim i razvojnim programima. Odlično je sredstvo za oslobađanje od stresa. Pogodan je za sve generacije – od dece u razvoju, do starih ljudi.

Ovde se nealaze neki relativno jednostavni primeri sa uputstvom za izradu. 

2 thoughts on “Nauči da praviš origami…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s