6 saveta za pisanje Džona Stajnbeka

John Steinbeck (1902.1968.) bio je jedan o najpoznatijih i najviše čitanih američkih pisaca 20. veka. Dobio je Nobelovu nagradu za književnost (1962.) , a za dve novele dobio je i Pulicerovu nagradu (1939. i 1937.)

• Prestanite da razmišljate kako je pred vama 400 strana koje treba da napišete i koje treba da dovedete do kraja. Umesto toga koncentrišite se na to da svaki dan napišete po jednu stranu. Iznenadićete se kada završite.

• Pišite slobodno što je brže moguće, ne popravljajući nište dok god ne stavite na papir sve što imate na umu. U prepisivanju se često krije razlog za nenapredovanje. Popravljanje, takođe, loše utiče na ritam misli, remeteći ga.

images• Zaboravite da generalizujete publiku. Ne obraćajte se bezimenoj, bezličnoj publici, nego odaberite jednu konkretnu osobu, kojoj možete zamisliti ili videti lice i njoj se obraćajte, za nju pišite.

• Ako nekom scenom niste zadovoljni i ako vam iz nekog razloga iskače iz konteksta, ne vraćajte se na nju sve dok ne završite. Kada završite, tek onda se vratite i vidite šta nije u redu.

• Budite oprezni, ukoliko imate deo koji vam je suviše drag, draži od ostalih – često je to deo koji se ne uklapa i odudara od ostatka teksta.

• Ako koristite dijalog, izgovorite reči koje ste napisali glasno, da biste se uverili da li ste zadovoljni onim što je napisano.

AUTOR TEKSTA: Tatjana Petrov

 

© Sav sadržaj ovog bloga, Nadarena deca (www.krozmojuprizmu.wordpress.com), 8 Mart 2013. – svi tekstovi, uključujući i prevode i slike obeležene imenom bloga su moje (Tatjana Petrov) vlasništvo. Zabranjeno je reprodukovanje, distribucija i objavljivanje u bilo kom obliku bez moje pismene dozvole. U suprotnom smatraću da su prekršena moja autorska prava. Dozvoljeno je navođenje linka koji upućuje na ovaj blog ili korištenje dugmeta “deljenje” (Facebook, Twitter…), koje se nalazi ispod svakog teksta.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s